Θεραπευτικη Ιππασια

Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας

Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μια μορφή φυσικής θεραπείας για άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών, συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών δυσκολιών.  Το άλογο παρέχει ένα εργαλείο για τη φυσική θεραπεία, συναισθηματική ανάπτυξη και γνωστική βελτίωση, σε μια μοναδική μορφή, που είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και μερικές φορές έχει τη δύναμη να αλλάξει την προοπτική ενός ατόμου για τη ζωή! Εκτός από τα φυσικά οφέλη που προέρχονται από την θεραπευτική ιππασία, η επαφή με το ζώο είναι μια δυνατή εμπειρία, και ο ισχυρός δεσμός που συχνά βιώνουν έχει μια βαθιά, αναζωογονητική επίδραση στους ανθρώπους που βασανίζονται ή ταλαιπωρούνται.

Γιατροί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και ψυχοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις δραστηριότητες με το άλογο, οι οποίες είναι ευεργετικές για το άτομο. Η θεραπεία γίνεται σε ένα ελεγχόμενο ασφαλές περιβάλλον όπου παρατηρούνται οι αντιδράσεις του ατόμου και οι προσαρμοστικές αποκρίσεις. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αντιδράσεις αυτές για να δημιουργήσουν μια βάση για νευρολογικές, φυσικές, και αισθητικές λειτουργίες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις αντιδράσεις και τις βελτιώσεις του ατόμου.

Η Θεραπευτική Ιππασία μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από φάσμα προκλήσεων και αναπηριών, όπως:
Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, Ακρωτηριασμός, Κάκωση Νωτιαίου Μυελού, Εγκεφαλική Βλάβη, Αναπτυξιακή Καθυστέρηση, Αγχώδεις Διαταραχές, Συναισθηματικές Διαταραχές, Επιληπτικές Διαταραχές, Εγκεφαλική Παράλυση, Νόσος του Πάρκινσον, Μαθησιακές Δυσκολίες, Ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ),

Επειδή ο βηματισμός ενός αλόγου κατά το περπάτημα είναι μια απαλή, επαναλαμβανόμενη κίνηση, το σώμα του αναβάτη κινείται με τρόπο, που είναι πολύ παρόμοιος με το ανθρώπινο βάδισμα. Οι αναβάτες με αναπηρία, συχνά αποκτούν μεγαλύτερη σωματική ευελιξία, μυϊκή δύναμη, και ισορροπία. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη στάση του σώματος, την κινητικότητα, τον χρόνο αντίδρασής τους, καθώς και τη βελτίωση των προβλημάτων, όπως συναισθηματικών, συμπεριφοράς, επικοινωνίας, κοινωνικά  και δυσλειτουργικά.

Και οι αρτιμελείς αναβάτες που πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιες συναισθηματικές τους προκλήσεις, τις ξεπερνούν με την ισχυρή τους σχέση με το άλογο. Κατάσταση η οποία δεν παρέχεται από άλλο άθλημα.

Για τον αναβάτη που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, το άλογο είναι ή κινητικότητα του και μέσο μεταφοράς. Για τα άτομα με συναισθηματικά προβλήματα, μέσω της μοναδικής σχέσης, που δημιουργείται με το άλογο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, και της υπομονής. Η αίσθηση της κατάπληξης και της ανεξαρτησίας που βιώνει ο αναβάτης ενώ ιππεύει ένα άλογο είναι καθολικά ευεργετική.
Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο εγκαταστάσεων Δημήτρη Μπούτση στο τηλέφωνο 6980 753 850 ή με τον Υπεύθυνο του Προγράμματος, Χρήστο Καραμφίλη – Πτυχιούχο PQI-Instructor by “Pennsylvania council on therapeutic horsemanship“(PACTH) και Certificate FEI course for coaches – στο τηλέφωνο 6942 606 019